Változott a budapesti ingatlanok lakástípusonkénti árazása

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ön is szeretne családjával nagyobb lakásba költözni? Tájékozódjon a lehetőségekről!

Egy új trend van születőben a budapesti ingatlanok piacán.

Hagyományosan a kisebb alapterületű, 1,5-2 szobás új lakásokat könnyebb értékesíteni, és ezeknek az építésén is van nagyobb bevétele a kivitelezőnek - mindezekből adódóan alapvetően nagyobb az egy nm2-re vetített ár, mint egy nagyobb, 4-5 szobás lakás esetén.

Azonban az elmúlt évek családpolitikájának köszönhetően rengeteg hitelhez jutnak a nagycsaládosok, akik természetesen nem egy 1-3 szobás lakásban szeretnének szorongani gyermekeikkel. A tágasabb lakások aránya viszont annyira alacsony a budapesti ingatlanok piacán, hogy a megnőtt kereslet alaposan felhajtotta az árakat.

Sajnos az újonnan épült lakások többségét még a hitelek kihirdetése előtt tervezték és/vagy építették, így nincs sok választási lehetősége a vevőnek sem a használt, sem az új lakások piacán. Jelenleg 4,6-szor több 2-3 szobás eladó lakás van Budapesten, mint 4-5 szobás.

Mivel több az eszkimó, mint a hal, azaz több a vevőjelölt nagycsaládos, mint a nagycsaládosoknak megfelelő méretű 4-5 szobás lakás, a továbbiakban is nagymértékű drágulásra lehet számítani az ingatlanpiacnak ebben a szegmensében.

A budapesti ingatlanok az adatok tükrében:

2021 nyarán az egyszobás, újonnan épített garzonlakások négyzetméterenkénti átlagára Budapesten 1 millió 40 ezer forint volt, míg a 2-3 szobás lakásoké 1 millió. 4 szobánál ez a szám már 1 millió 45 ezer, míg egy 5 szobás lakás esetén már 1,1 millió forint.

Az I., V., X., XII., XV., és XX.-XXIII. kerületekben 2,28 millió forint/nm2 összeggel érdemes számolni.

A II., VI. és VII. kerület esetében kevés az adat, de a VI. kerületnél akár 800 000 forint is lehet az átlagos nm2 ár különbség - nem meglepő módon a 4-5 szobás lakások javára. 

A III. kerületben egy nm2 ára akár 200 000 forinttal is többe kerülhet, mint egy kicsi lakás esetén.

A IX. kerületben még nem az új trend érvényesül, ott még - egy egyszobás lakáshoz viszonyítva - 90 000 forinttal olcsóbb az 5 szobás lakás nm2 ára.

A XI. kerületben is már az egyszobás kategória után az ötszobás a második legdrágább lakás típus.

A XIII. kerületben is az ötszobás lakások viszik a pálmát az árversenyben.

A nagycsaládosok reménye az lehet, hogy az új lakások építtetői egy idő után beépítik a fent említett új trendet a terveikbe, és talán több 4-5 szobás lakás fog épülni a jövőben, ezzel csökkentve a kereslet által felhajtott árakon.

Forrás: portfolio.hu