OTP Ingatlanpont: tovább nőhet az agglomeráció népszerűsége a hibrid munkavégzés terjedésével

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Tovább nőhet az agglomeráció népszerűsége az otthoni és az irodai munka ötvözetéből álló hibrid munkavégzés terjedésével.

Az ingatlanközvetítő hálózat azt vizsgálta, mikor érhet véget az ingatlanpiac felfutása a főváros környéki agglomerációban.

Mindez azért fontos, mert Pest megye lakosságának 40 százaléka ingázott az otthona és munkahelye között az EUROSTAT felmérése szerint 2020-ban, ez a 40 százalékos arány pedig a kontinensen a második legnagyobb.

Az OTP Ingatlanpont szerint a hibrid munkavégzés általánossá válásával csökken a munkahely és az otthon között utazással töltött idő és ezzel együtt az utazás költsége is. Az agglomeráció és kertvárosok népszerűsége ezért tovább növekedhet, ezzel emelve az ingatlanárakat és így csökkenhet a külterületi és belvárosi ingatlanok árszínvonalának különbsége. Az olló zárulásával elképzelhető, hogy ismét nőni fog a belvárosi ingatlanok iránti kereslet.

Az otthonválasztásnál érdemes felmérni meddig éri meg ingázni vagy éppen ellenkezőleg, érdemes-e inkább a munkahelyhez közeli otthont választani. A döntés pénzügyi vonzata mellett, a szubjektív tényezőket is érdemes mérlegelni. A csendes és zöldebb környezet, az élhetőbb terekkel szemben az agglomerációkban a belvárossal összehasonlítva hiányosabb infrastruktúra és közlekedési lehetőségek állnak rendelkezésre.

A közlemény idézte Valkó Dávidot, az OTP Ingatlanpont vezető elemzőjét, aki elmondta, ha az emberek a lehető legtöbb szempontnak megfelelő ingatlant szeretnék választani, akkor a kertvárosi jellegű, de jó infrastruktúrával rendelkező és a munkahelytől, iskolától is elérhető távolságban található lokációk bizonyulnak továbbra is a legjobb, legértékállóbb választásnak.

Forrás: MTI