Főváros kontra vidék - Hol érdemesebb élni?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fejünkben az a kép él, hogy a fővárosban drágábbak az ingatlanok, viszont a fizetések is magasabbak, de vajon jobban megéri itt élni?

Mit vegyünk számításba?

Amikor arról kell döntenünk, hogy az ország mely szegletében is telepedjünk le, a szubjektív szempontok mellett - például, hogy közel legyünk a szeretteinkhez - általában három dolgot veszünk figyelembe. 

Az első ilyen az ingatlanárak, hiszen egyáltalán nem elhanyagolható, hogy havonta mekkora költséggel jár például az albérlet fizetése, vagy egy lakáshitel havi törlesztője. 

Emellett a másik szempont a fizetések nagysága, hiszen hiába kedvezőbbek az ingatlanárak az ország egyes régióiban, ha emellett a fizetések rendkívül alacsonyak.

Végezetül figyelembe kell vennünk az elhelyezkedési lehetőségeket is, egyrészt, hogy általánosságban mekkora a munkanélküliség az adott területen, másrészt pedig, hogy konkrétan a mi munkatapasztalatunkkal és végzettségünkkel milyen kilátásaink vannak. 

A főváros vagy vidék?

Elsőre nehéz eldönteni, hogy hol könnyebb boldogulni, vidéken vagy a fővárosban. Budapesten az egekben az ingatlanárak, azonban a vidéki nagyvárosokban is egyre inkább ez a helyzet. 

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a vidék egyáltalán nem egységes, és ebből a szempontból érdemes külön választani Nyugat- és Kelet-Magyarországot. 

Az ingatlanárak, a fizetések és a munkanélküliségi ráta alapján arra a kérdésre, hogy a fővárost vagy valamelyik vidéki nagyvárost válasszuk a válasz attól függ, hogy az ország melyik vidéki részéről is beszélünk. 

Nyugat-Magyarország a legjobb választás

A “nyugati vidékkel” összevetve a számok azt mutatják, hogy Budapest bizony alul maradna. Az ingatlanárak ebben a régióban kedvezőbbek, mint a fővárosban - bár ez az ország egészére nézve igaz -, a fizetések azonban a Nyugat- és Közép-Dunántúlon nem sokkal alacsonyabbak. Emellett pedig a munkanélküliségi ráta is itt a legalacsonyabb az országban. 

Az egyetlen kivételt Baranya megye jelenti, a magas munkanélküliségi ráta miatt ugyanis kilóg a nyugat-magyarországi megyék sorából. 

Az ország keleti részéből nézve azonban már a főváros tűnik a kedvezőbb választásnak, itt ugyanis bár az ingatlanárak sok esetben még a negyedét sem érik el budapesti lakásáraknak, a fizetések is jóval alacsonyabbak, és a munkanélküliségi ráta is rendkívül magas - egyes megyékben közel 10%. 

Itt is találni azonban kivételeket, még pedig Csongrád-Csanád megyét és Heves megyét, ahol a fizetések megelőzik a kelet-magyarországi átlagot, a munkanélküliségi ráta pedig a budapestinél is alacsonyabb. 

Az egyik legjobb köztes megoldásnak tűnik, ha Pest megyében telepedünk le és ingázunk a fővárosba, hiszen így a magas budapesti fizetéseket és a sokkal kedvezőbb pest megyei ingatlanárakat vegyíthetjük egymással.