A főváros leghíresebb utcái

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Budapesten számos látnivalóval találkozhatunk, egy-egy nevezetesség mellett vannak komplett utcák, melyek beleégtek a köztudatba.

Andrássy út

Az Andrássy út a Belvárost és a Városligetet köti össze egymással, alatta halad át az 1-es metró. A szocializmus ideje alatt a Népköztársaság útja nevet viselte. Mai elnevezését a rendszerváltás után kapta. 

Kulturális szempontból olyannyira nagy jelentőséggel bír, hogy 2002-ben az Andrássy út és az alatta haladó metró a világörökség részévé vált. 

Amellett, hogy maga az Andrássy út, mint közterület és az alatta futó metró rendkívüli látványosság, még számos egyéb látnivalóval találkozhatunk itt. A teljesség igénye nélkül bemutatjuk ezek közül néhány kedvencünket. 

Az Andrássy úton két gyönyörű palotaépület is található, a Saxlehner- és a Drechsler-palota. Előbbit a 19. század végén építették koraeklektikus stílusban, érdekessége, hogy 1972 és 2012 között ez az épület adott otthont a Postamúzeumnak. A Drechsler-palota is a 19. század végén épült, az építész pedig nem más, mint Lechner Ödön volt, akinek építész munkáit világszerte ismerik és elismerik. 

Egy másik rendkívül népszerű nevezetesség az Andrássy út 60. alatt található Terror Háza Múzeum.  Az épület egyrészt a ma itt helyet foglaló múzeum miatt kedvelt látnivaló, másrészt azonban amiatt is, mert 1956-ig ez volt az ÁVH székháza (éppen ezért nyílt itt a múzeum). A mai nevét pedig onnan kapta, hogy a székházat ekkoriban a Hűség Házának nevezték. 

Az előbbiek mellett még olyan nevezetességek található az Andrássy úton, mint a

  • Magyar Állami Operaház
  • Budapest Bábszínház
  • Párisi Nagy Áruház
  • MÁV székház
  • Liszt Ferenc-emlékház

Király utca 

A Király utca a VI. és a VII. kerület határán helyezkedik el, és az Andrássy úthoz hasonlóan -, mint oly sok más hazai közterület - korábban más nevet viselt. Ez az utca azonban nem csak a szocializmus idején, hanem korábban is más néven volt ismert. Viselte már az Angol utca, az Angyali Király utca, Angol király utca, a Három király utca, majd a szocializmus idején a Majakovszkij utca nevet. 

Nevezetességek itt is találhatók szép számban, például a  Király utca 27. szám alatt található azaz épület, amelyben a Velence Kávéház működött ennek érdekessége, hogy itt vetítettek először mozgóképet. Emellett olyan történelmi emlékképeket őriz még a Király utca, mint azt, hogy a Kis Diófa utcával való találkozánál nyílt a budapesti gettó egyik kijárata. 

Váci utca

Az V. kerületben található a főváros leghíresebb bevásárló övezete, a Váci utca. Ennek a közterületnek a nevét a szocializmus idején sem változtatták meg, így mai nevét 1899 óta viseli, ezt megelőzően Városház utca volt a neve. 

Az utca legjelentősebb látványosságai az építészeti csodának minősülő lakó- és üzletházak. Ezek mellett azonban egyéb nevezetességekkel is büszkélkedhet a Váci utca:

  • Pesti Színház
  • Szent Mihály-templom
  • Új városháza