Fővárosi garzonból álomotthon

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lakásunk, otthonunk kapcsán a legtöbben arról álmodozunk, hogy tágas nappalink, kényelmes étkezőnk és egy csendes hálószoba biztosítja majd az igényeinket.

Ehhez azonban az anyagiakon kívül hely is szükséges, ami nem mindenhol adatik meg. Szerencsére néhány trükk segítségével a legapróbb garzonlakásból is megvalósítható az álomotthon.

Válasszon helytakarékos bútorokat

Még a legkisebb lakás is rengeteg lehetőséget rejt magában, a legegyszerűbben úgy tehetjük tágasabbá az adott teret, ha minimalizáljuk a bútoraink számát és amit csak lehet, különböző tárolókba pakoljuk, hogy a terek üresebbnek, ezáltal pedig tágasabbnak tűnjenek. 

Elsősorban az ún. "kettő az egyben" bútorokban érdemes gondolkodni, ezek ugyanis különösen jól jönnek a kis lakásokban. Egy olyan pad vagy ülőke például, amely beépített tárolóval rendelkezik, rettentően praktikus lehet. Egymásba rakható asztalokkal és összecsukható bútorokkal tovább növelhetjük a rendelkezésünkre álló teret: az előbbivel az adott igényeinknek megfelelően kínálhatunk helyet vendégeinknek, illetve csukhatjuk össze, ha nincs szükségünk az extra asztalfelületre, az utóbbiak pedig összecsukott állapotban minimális helyet foglalnak csak el. 

A tükör az alapvető funkciójának ellátásán kívül arra is alkalmas, hogy látszatra növeljük az adott szoba területét, ha pedig még az olvasólámpát sem akarjuk, hogy a padlón vagy az éjjeliszekrényen foglalja a helyet, akkor abból is érdemes fali változatot beszerezni.

A garzon legjobb barátja: térelválasztás

Ez a módszer főleg akkor kerül előtérbe, ha valóban csak egyetlen szoba áll rendelkezésünkre. Ötletes megoldás, ha egy olyan válaszfalat hozunk létre, ami egyben tároló felület is, hiszen egy aprócska lakás esetében minden rendelkezésünkre álló teret ki kell használni. Ez lehet például egy álló polc, ami mögött mondjuk megfér egy ágy.

Ha a szobák számával arányos az ablakok száma is, és csak az egyik falon van üveg, akkor érdemes olyan térelválasztót használni, ami átengedi a fényt. Ilyen lehet egy padlóig érő, könnyű, fehér függöny, ami éppen csak megteremti az intimitás érzetét, de nem nyeli el a fényt.

A garozonlakások térkihasználását gyakran segíti egy galéria kialakítás is. Itt azonban rendkívül meghatározó a belmagasság, ugyanis ha túl alacsonyra tesszük, akkor az alsó szint  sötét, szűkös, és kényelmetlen lesz, pedig éppen ezt szerettünk volna elkerülni. 

Megfelelő színválasztás

Sokszor hallhatjuk jó tanácsként, hogy ha kicsi a rendelkezésünkre álló tér, használjunk fehér - de legalábbis világos - színt a falakon, ez ugyanis optikailag tágítja a teret. Ez a tanács alapjában véve megállja a helyét, de ha elég nagy a belmagasság, nyugodtan választhatunk például színes tapétát is, ami izgalmas karaktert, vagy adott esetben intimebb, kuckó-szerű érzést kelt. 

Ha megtehetjük azt, hogy a falak színe néhány kiegészítőn is megjelenjen, akkor máris egységesebbnek, rendezettebbnek tűnhet a lakás, a plafont viszont érdemes világosabbra festeni, mert így elkerülhető a doboz-hatás, és nem nyomja össze a súlyos fenti szín a teret.

További hasznos tippek

  • darabszőnyegek: A kis lakásokban sokszor egy térben található a nappali és az étkező, vagy esetleg a nappali és a konyha. Darabszőnyegeknek köszönhetően azonban jobban tagolhatjuk a tereket, növelve a térérzetünket. Ha például garzonlakásban élünk, tegyünk szőnyeget az ágyunk és az étkező közé, hiszen így egyértelműen elhatárolódik, hogy hol kezdődik az egyik és hol ér véget a másik helyiség.

  • húzzuk az ágyat távol az ajtótól: A bejárati ajtó közvetlen területét alakítsuk ki "előszobának", adott esetben székekkel kiegészítve. Ha ezt a részt kellőképpen elszeparáltuk, akkor toljuk az ágyat a lehető legtávolabb az ajtótól, hogy minél zavartalanabb legyen a pihenésünk. 

  • használjunk függönyöket tolóajtók helyett: A tolóajtó felszerelése értékes helyet foglalna el, ezért a helyére tegyünk fel egy függönyt. Egy áttetszőbb szövettel elérhetjük, hogy a fény kellőképpen áthatoljon rajta, és ne sötétítse be a szobát.

  • öntapadós tapéta: Az apró lakásunk egy pillanat alatt nagyobbnak tűnik majd, ha öntapadós tapétát ragasztunk egyes falakra. A látványos minták a tér növelésén túl még csinossá is változtathatják otthonunkat.