Budai villa vagy pesti garzon?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha a főváros két város részére gondolunk, Budáról a villák, Pestről pedig a garzonlakások jutnak eszünkbe. De valóban igazak a sztereotípiák?

Mekkora lakásokat vásárolnak a fővárosban?

A hiedelmekkel ellentétben Budán korántsem a hatalmas villák a legnépszerűbbek a lakáspiacon. A legnagyobb arányban ugyanis a 40-60 m²-es lakásokat vásárolják, majd ezeket követik a 60-80 m²-esek. 

Bár a 160 m²-nél is nagyobb lakások idén júliusban a piac 8%-át elérték, ez az arány még mindig alacsonynak számít, a 100 és 160 m² közötti ingatlanok aránya pedig szinte teljesen elenyésző. 

A tavalyi évhez képest azonban érdemes megemlíteni néhány változást: Megnőtt a 60-80 m²-es ingatlanok iránti kereslet, a 20-40 m²-es garzonlakás iránti érdeklődés azonban több mint a felére csökkent. 

Budával szemben Pestre valóban érvényes a sztereotípia, itt ugyanis a kisebb lakások a legkelendőbbek. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy a garzonlakások csak a második helyen szerepelnek, az elsők ugyanis Budához hasonlóan itt is a 40-60 m²-es lakások.

A pesti oldalon a 80 m² feletti ingatlanok adásvétele már szinte teljesen elenyésző. A 20 és 60 m² közötti lakások iránti érdeklődés pedig a tavalyi évhez képest csak még tovább nőtt. 

Mennyit fizetnek a lakásokért Budán és Pesten? 

Budán a legtöbb ingatlant 50 és 70 millió forint között vásárolták, ezek aránya a tavalyi évhez képest jelentősen meg is nőtt. Egy évvel korábban még jelentős volt a 70 millió forint feletti ingatlanok szerepe a piacon, idén azonban a felére csökkent az arányuk az adásvételek terén. 

Pesten ezzel szemben nem történtek jelentős változások a tavalyi adatokhoz képest, számottevő növekedés egyedül a 40-50 milliós árkategóriában volt megfigyelhető. 

Forrás: Duna House Barométer 109. száma