5 + 1 alapelv színválasztás előtt állóknak

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mi alapján és hogyan válasszunk színeket, hogy harmonikus legyen az összhatás?

1, HANGULATTEREMTÉS
Elsőként azt kell kitalálnunk, milyen hangulatot szeretnénk a lakásban. A következő kérdés, hogy mennyit akarunk rá költeni, és csak ezután jön, hogy ezt milyen színekkel akarjuk elérni.

Élénk, vidám hangulatot szeretnénk, vagy sötét, meghittet? Legyen tekintettel a helyiségre, valamint a benapozottságra is. Az élénk színek jól mutatnak meleg, napos környezetben, ahol a beáradó fény mérsékeli az intenzitásukat. A borongósabb, északi oldalon viszont kevésbé.

2, SZÍNISMÉTLÉS FIX BERENDEZÉSI TÁRGYRÓL
Az is működhet, ha falszínnek a kedvenc festmény vagy szőnyeg jellemző színárnyalatát választják ki. Ha tetszik a festményen, akkor tetszeni fog a falon is.

Semleges színek

Például egy étkezőbe kiakasztott absztrakt festmény sötétvörös árnyalata kellemes összhangban van az azonos színű étkezőszékekkel. Megjegyezzük, hogy ilyenkor a helyiség többi elemének semlegesnek kell lennie.

3, MIT SZÍNEZZÜNK?
Ha megvannak a preferált színek, akkor már csak azt kell eldönteni, hol lássuk viszont őket. Ez nagyban pénztárcafüggő. Miért? Azért mert ha engedünk a gyorsan változó, de trendi divathóbortok csábításának, akkor bizony sűrűn kényszerülünk változtatni a színösszeállításon is.

Idén az ultraibolya volt a trendi szín, jövőre a középkék (blueprint) lesz.

Egy tűzpiros kanapé eszméletlen jól tud kinézni, de ha egyszer ráuntunk, csak nagyon magas költségek árán tudjuk a színét átfordítani. Egy új ülőgarnitúra beszerzése vagy a régi újrakárpitoztatása bizony nem olcsó mulatság.

Az erősebb színeket később nehezebben tudjuk leváltani

Olcsóbb és praktikusabb, ha olyan kiegészítőkön hozzuk be az éppen aktuális kedvenc színeinket, amiket könnyedén lecserélhetünk, pl. párnákon, függönyökön vagy a szőnyegen. Hiszen egy szoba hangulatának megadásához nem feltétlenül kell nagy beruházás, nem szükséges mindent lecserélni; bőven elég, ha néhány kiegészítőt beújítunk.

4, SZÍNVÁLASZTÁS HOSSZABB IDŐRE
Ugyanakkor a kevésbé markáns színekkel, a kevésbé látványos geometriai vagy absztrakt formákkal hosszabb ideig együtt tudunk élni akár a falon, akár a párnahuzaton, akár a szőnyegen köszönnek vissza.

Semleges színnel érdemes befesteni a falat

Egyes színek nagyobb szabadságot engedélyeznek - kék -, mert több színnel is jól együttműködnek, míg mások kevésbé tűrnek meg más árnyalatot maguk mellett, ilyen a narancssárga.

5, SZÍNEK ÖSSZHATÁSA
Természetesen nem szükséges egyetlen szín különböző árnyalatait végigvinni az egész lakáson; helyiségről helyiségre haladva változhatnak a színek is. Ilyenkor azonban arra kell ügyelni, hogy mindenhol megmaradjon az összhang.

A pasztell színekkel például jó az összhatás. Azonban, ha az egyik szobában egy kellemes pasztellel, míg a másikban egy harsogó sárgával vagy egy markáns, sötét árnyalattal találkozunk, az bizony zavaró.

Ügyeljen a színek összhatására

Egy helyiségen belül is előfordulhatnak különböző színek egy-egy falon, ilyenkor azonban jó, ha van valami, ami egységessé teszi az egészet, átvezet egyik színből a másikba. Ez lehet a padló, vagy akár a mennyezet egyöntetű színe.

+1, SZÍNVÁLASZTÁS SORRENDJE
Végül, de nem utolsó sorban egy meglepő lakberendezői tanács. Egyértelműnek tűnik, hogy a falak színskálájának kiválasztásával kezdjük a színezést. Tapasztalt lakberendezők azonban pont az ellenkezőjét tanácsolják. 

Elsőként a szövetek, függöny és a szőnyeg színeit javasolják kiválasztani, és csak utoljára a falszíneket.

Sokan előbb kifestik a szobát, majd kidíszítik a berendezési tágyakkal. Pedig a helyes sorrend az, ha előbb a szöveteket és a szőnyeget választjuk ki, és csak aztán a falszínt, így teremthető meg az egységes hangulat.