Budapest legszebb épületei

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Budapestre költözöl és még nem ismered a várost? Esetleg már budapesti vagy, és csak egy laza staycationt tervezel?

Múzeumok - az osztálykirándulások elengedhetetlen programjai, amit a legtöbb nebuló még a háta közepére se kíván. Adjunk nekik még egy esélyt, nem fogjuk megbánni.

Magyar Nemzeti Múzeum

A számos kiállítás közül mindenki találhat kedvére valót, de maga az épület se kerülje el figyelmünket. Építésze Pollack Mihály, aki a szintén népszerű Sándor-palotát is megtervezte.

Magyar Nemzeti Múzeumforrás: Wikipédia

Szépművészeti Múzeum

A Hősök tere közelében található épület Budapest egyik ikonikus jelképe. A jelenleg látogatókat nem fogadó múzeum a Milleniumi emlékműtől szemlélve is elragadó látványt nyújt az arra járóknak.

Szépművészeti Múzeumforrás: szépművészeti.hu

Akár vallásosak vagyunk, akár nem, néhány templomot érdemes meglátogatnunk, ha a fővárosban járunk.

Dohány utcai zsinagóga

Európa legnagyobb zsinagógáját Ludwig Förster osztrák építész tervezte, építése 1859-ben fejeződött be. A kívül-belül gyönyörűen díszített vallási központot történelmi jelentősége miatt is érdemes megtekinteni.

Dohány utcai zsinagógaforrás: dohány-zsinagóga.hu

Szent István Bazilika

Az ország egyik legnépszerűbb katolikus jelképe az államalapító után kapta nevét. A Hild József és Ybl Miklós tervei alapján készült épület 1905-ben nyerte el végső formáját, azonban a második világháború után súlyos károk érték. A mára már újra teljes pompájában tündöklő kisbazilika töretlenül szolgálja eredeti funkcióját.

Szent István Bazilikaforrás: bazilika.biz

Mátyás-templom

Buda egyik fő jelképe, a Nagyboldogasszony-templom (ismertebb nevén Mátyás-templom) a Halászbástya közelében található, gótikus stílusban épített vallási épület. Gyönyörű feldíszítettségével nem véletlenül vonzza a látogatók sokaságát.

Mátyás-templomforrás: welovebudapest.com

Érdemes néha a filmek közé egy kis változatosságot csempészni: látogassuk meg a Nemzeti Színházat és az Operaházat! Ha az előadás nem is köt le teljes mértékben, gyönyörködhetünk az épületek szépségében.

Legvégül, de nem utolsósorban: a világhírű Parlament

A Duna partján található épület méltán nyerte el a Magyarországra látogató turisták szívét. Európa második legnagyobb parlamentje még az Országház idegenvezetőinek is rejt meglepetéseket méreteiből adódóan.

Az Országház

Ha eddig csak kintről csodáltad az épületet, ne habozz, látogasd meg a magyar törvényhozás szentélyét!

Mi az a staycation?

Nem kell száz és száz kilométereket utaznunk ahhoz, hogy számunkra még ismeretlen, kitűnő kirándulóhelyekre jussunk el. Ha a legtöbbeknek maga a staycation szó nem is, de a fogalmának jelentése biztosan ismerős: “olyan időszak, amikor a nyaraló személyek otthonukat szállásként használva, minimális utazási időt igénybe véve keresik fel a lakóhelyükhöz közel eső, mégis eddig meg nem látogatott helyeket.”