Így tegyük tágasabbá otthonunkat

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sok jó ember kis helyen is elfér – tartja a mondás. A legapróbb lakás is hatalmas lakótérrel bírhat, ha praktikusan rendezik be és megfelelően dekorálják.

Rengeteg előnyünk származhat, ha kisebb alapterületű lakásban élünk: kevesebb pénzt emészt fel, és persze az sem utolsó szempont, hogy a takarítás kevesebb, mint egy óra alatt letudható.

A kisebb lakások költséghatékonyak

Mégis állandó fejtörést okoz tulajdonosainak a tér megnövelése, valamint tárgyaik, berendezéseik elhelyezése. Íme néhány ötlet, hogyan oldhatjuk meg az előbbi problémákat.

Leggyakrabban a következőeket alkalmazzák a lakótér megnövelésére:

  • Szőnyegek. Helyezzünk el minden helyiségben legalább egy kisebb szőnyeget, ami betölti és meghatározza a teret.

A szőnyegek segítik elhatárolni egymástól a helyiségeket

  • A bútorok számának minimalizálása. A lehető legkevesebb bútor felhasználásával szabadíthatjuk fel a legnagyobb teret.
  • Tükrök. Világosabbá és tágasabbá teszik a teret, viszont ügyelni kell, hogy ne vigyük túlzásba elhelyezését!

A tükrök optikailag tágasabbá tehetik a lakást

  • Könnyen mozgatható és átalakítható bútorok. Ha mégis szükségünk lenne nagyobb térre a bútorszám lecsökkentése után, a könnyen elmozgatható bútorok segítségével elérhetjük ezt. Továbbá hasznos beszerezni néhány többfunkciós, átalakítható berendezést is.

A helyiségek közötti válaszfalak bontásával egy nagyobb teret hozhatunk létre, így könnyebben elhelyezhetővé válnak nagyobb méretű tárgyak is.

A melléképületek kitűnő tárolóként szolgálnak

Amennyiben rendelkezünk kerttel, tárgyainkat melléképületekben, kinti tárolókban is tarthatjuk; persze a pince vagy a padlás is kitűnő helyként funkcionál tárolás céljából.

Ne felejtsük el, hogy a kis lakás nem feltétlenül jár kényelmetlenséggel és bezártsággal, valamint több előnnyel is rendelkezik nagyobb alapterületű társaival szemben.