Repül a Bálna, repül a Bálna...

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

11 milliárd a minimális vételára. Még, még, még, még, még, ennyi nem elég!

A Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központ nyílt pályázati eljárás útján történő értékesítéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A testület 20 igen szavazattal, 9 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett határozatott hozott arról, hogy nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján értékesíteni kívánja a 12 ezer 975 négyzetméter alapterületű ingatlant.

Az ingatlan legalacsonyabb vételára - az adásvételi szerződés tervezete szerint - nettó 11 milliárd forint.

Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta: nem arról született döntés, hogy a főváros eladta a Bálnát, hanem kiírnak egy pályázatot, amelynek eredménye majd a közgyűlés elé kerül, és akkor arról dönt majd a testület.

Az épület közel 13000 négyzetméter alapterületűForrás: balnabudapest.hu

A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett, szerdán elfogadott előterjesztés szerint  

a leghatékonyabb üzemeltetési modell alkalmazása mellett sem biztosítható a komplexum önkormányzati keretek közötti nyereséges üzemeltetése

és a piaci érdeklődés kiváló alkalmat teremt arra, hogy a fővárosi önkormányzat a közfunkció fenntartásának a piac által is vállalható kötelezettsége mellett értékesítse az ingatlant.

A főváros egy olyan befektetőnek kívánja eladni a központot, amely "az esetleges szinergiák felhasználásával hosszú távon is biztosítani képes a főváros számára emblematikus épület állagának fenntartását, az abban nyújtott közösségi szolgáltatások elérhetőségét, végső soron a Bálna beruházás eredeti céljainak megvalósítását, miközben a befolyó vételár kellő fedezetet nyújt a Bálna projekt eddigi ráfordításaira" - olvasható az elfogadott javaslatban.

A Bálna korábbi neve CET voltForrás: Wikipédia

A fővárosi önkormányzat szakmai vezetése az eredeti koncepció szerint a Bálnában elhelyezett, kötelező önkormányzati feladatokat ellátó önkormányzati intézmény - a Budapesti Történet Múzeum (BTM) - és nonprofit gazdasági társaság - a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. (BFTK) - elhelyezési feltételeit ingyenes használati megállapodások fenntartására irányuló kötelezettség révén kívánta biztosítani.

Ugyanakkor - mint a javaslatban - rámutattak, egy ilyen tartalmú kötelezettség, mint értékesítési feltétel, valószínűsíthetően szűkítené a lehetséges ajánlattevők körét, csökkentve az eredményes értékesítés esélyét, ezért, hogy az eredményes értékesítést ezen ingyenes használati jogviszonyoknak 15 éven át történő fenntartása ne veszélyeztesse, átgondolást igényelt ezen jogviszonyok fenntartásának "abszolút igénye", és helyette indokolt bérleti szerződésként való átalakításuk.

Ha az ingatlan értékesítésére irányuló pályáztatás nem jár eredménnyel, úgy ezen ingyenes használati megállapodások érvényben és hatályban maradnak - írták.

A Bálna "belseje"Forrás: krullung.hu

Horváth Csaba (MSZP) bűncselekménynek nevezte a Bálna tervezett eladását, és azt mondta, hogy hűtlen kezeléssel gyanúsítja Tarlós Istvánt. A városvezetés el akarja adni a Bálnát 11 milliárd forintért, hogy metróalkatrész legyen belőle - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint egy olyan üzemeltetőt kellene keresni, aki az eredeti céloknak és funkcióknak megfelelően működtetni a Bálnát.

Tokody Marcell (Jobbik) arról beszélt, hogy a pártja nem támogatja a Bálna eladását, és emlékeztetett: a 2010 előtt fővárosi városvezetés miatt alakult ki a beruházás kapcsán perek sokasága.

Gy. Németh Erzsébet (DK) szerint a városvezetés alkalmatlan a feladatának ellátására, ugyanis hét éve képtelenek a Bálnát működtetni. Kijelentette: nem igaz, hogy a 3-as metróra megvan a pénz, valószínű, hogy a metrófelújításra akarják az esetlegesen befolyó 11 milliárd forintot fordítani.

Bagdy Gábor az elhangzottakra reagálva elmondta, a 2010 előtti városvezetés rossz konstrukcióban szerződött és a mostani városvezetés félkész épületet örökölt.

A Bálna 2013-ban nyílt meg a látogatók számáraForrás: balnabudapest.hu

Kiemelte: a nyílt pályázat alapján fel tudja mérni a főváros, hogy egy esetleges érdeklődő milyen feltételekkel tudná üzemeltetni a Bálnát. Tehát a pályázattal letesztelhetik a piacot, hogy van-e valódi érdeklődő - mondta Bagdy Gábor.