Nem csak a negyveneseké a lakás - ja, de!

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakásvásárlók átlagos életkora negyven fölött van: a budapestieké 44,4 év, Közép-Magyarországon 42,5 év.

Frekventált helyen, de csendes környezetben lévő két-három szobás társasházi lakást keres a lehető legolcsóbban a tipikus budapesti vevő, aki most ismét szívesen vásárol az agglomeráció egyes településein is - írja a Világgazdaság.

A fővárosi lakáspiac gerince a 15-30 millió forintos sávban húzódik, afölött megcsappan a kereslet.

A kereslet 30-30 százaléka a két- és háromszobás lakásokra irányul, négyszobás ingatlant a vevők 17 százaléka nézett meg. Meglepően sokan - a keresők 13,5 százaléka - érdeklődik egyben megvásárolható társasházak, villák és kastélyok iránt. Mindössze 9 százalék most az egyszobás lakások iránti kereslet.

Jelentős a budapesti ingatlanok száma a piacon

Ötmillió forint alatt is van élet a lakáspiacon, de csak helyenként: akik ebben az irányár-kategóriában nézelődnek, jellemzően Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére fókuszálnak. A 100 milliós ingatlanok több mint 80 százaléka Budapesten eladó.

Jellemző még a budapesti ingatlanok túlsúlya: az érdeklődők 41 százaléka a fővárosban keresgél lakást - vagy családi házat, sorházat, ikerházat -, a Pest megyei ingatlanokra a potenciális vásárlók 23 százaléka kíváncsi, a harmadik helyre Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén megye került fel 5 százalékos keresési aránnyal az idei év első nyolc hónapjában.

Forrás: MTI