Klíma a panelban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megéri-e klímát szereltetni panellakásba?

A panellakások falai könnyen átmelegsznek, így egész nyáron számítani lehet a forróságra - a nagy meleg azonban gyakran szinte elviselhetetlen szintig fokozódik.

A hozzá nem értők számára úgy tűnhet, hogy egy klíma beszerelése anyagilag nem érné meg, pedig ha okosan választunk, bizony nem érződik meg a villanyszámlán az, hogy mi klímaberendezést működtetünk, ráadásul mindenki megérdemli a hűvös környezetben való pihenést akár panelban lakik, akár családi házban.

Milyet válasszunk?

A klímák kínálatában rengeteg jó márka, típus és ár található, így mindenképp van lehetőség a válogatásra. A klímaberendezéseket forgalmazó cégek között sokan csak a termék beszerzésével és eladásával foglalkoznak. 

Ha időt és pénzt is szeretnénk spórolni, akkor válasszunk olyan vállalatot, amelyik már az üzembe helyezéssel és a beszereléssel is foglalkozik.

Mivel az általuk forgalmazott légkondikhoz értenek a legjobban, a beszereléssel is valószínűleg kevesebb lesz a gond. Természetesen a cég megválasztásával még nem jutottunk el a termék kiválasztásáig, holott az a legfontosabb.

Szóval akkor hogyan válasszunk? Elsősorban az energiatakarékosságra kell feltétlenül összpontosítsunk, tehát mindenképp válasszunk A vagy A/A kategóriát. Hosszútávon évi 30-50%-ot is tudunk spórolni a villanyszámlán.

Természetesen emellett fontos szerepet játszik az is, hogy mennyi év garanciát biztosítanak egy-egy ilyen légkondira. Az előbb említett A/A energiaosztálynak köszönhetően még ha akár évi 40-50%-os energia megtakarítás is elérhető, valamint az sem mellékes, hogy X év garanciával még egy kicsit biztonságosabbá is tesszük a vásárlást.

Klímák a panelben

Inverteres vagy on-off klíma?

Gyakran felmerül a kérdés, hogy pontosabban mit is tud az inverteres légkondicionáló az on-off típusúhoz képest? Miért mondják azt, hogy az inverteres jobb választás? Valójában abban rejlik a titok kulcsa, és emiatt is lehet egy inverteres klímaberendezéssel jelentősen spórolni, hogy precízebb hőmérséklet-beállítást tesz lehetővé, ugyanis nincs folyton “ki-be” kapcsolgatás. Ennek köszönhetően nincs hőmérsékletingadozás sem, így nem kell a bekapcsoláskor rengeteg energiát felvenni a készüléknek, hogy hűthessen.

Inverteres vs On-off klíma

Az inverteres klíma bekapcsoláskor nem igyekszik azonnal és 100%-osan lehűteni a helyiséget, inkább kevesebb %-on indul el. Valamint természetesen az sem jó, ha nagyon nagy hőmérsékleti különbségeket akarunk elérni a kintihez képest. A nem megfelelő beállításból és szakszerűtlen felszerelésből rengeteg problémánk adódhat.

Végül jöjjön pár, a klímákkal kapcsolatos gyakoribb kérdezz-felelek:

K: Panellakásba mekkora klímát vásároljak?

V: Egy 50 m2-es panelba bevett szokás 3,5 kW-os klímát telepíteni, mellyel már elviselhető hőmérsékletet és kellemes klímát teremthetünk lakásunkba. A klímák jelentősen csökkentik a páratartalmat, ezáltal a hőérzetünk kismértékű hőfok csökkenés esetén is jelentősen javul.


K: Érdemes-e megvenni a nagyáruházi berendezéseket?

V: A kedvező ár ellenére nem mindig érdemes megvásárolni ezeket a klímákat (általában nincs megfelelő szervizháttér, csak bizonyos cégek telepíthetik, ez a garancia feltétele, rövid garanciális idő).


K: Mikor érdemes klímát szereltetni?

V: A hőség beállta előtt érdemes a klíma telepítést beütemezni (rövidebb határidőre tudják vállalni a telepítést, ill. a nyári meleg beállta előtt kedvezőbb készülék árakkal találkozhatunk).


K: Mennyit fogyaszt a klímánk?

V: A klíma adatait elolvasva a fogyasztást elég sokan rosszul ítélik meg és le is tesznek a klímavásárlásról. A klímákra írt hűtési teljesítmény, pl. 3,5 kW nem az elektromos fogyasztást jelenti. Egy 3,5 kW-os hűtési teljesítményű gép névleges áramfogyasztása 900-1100 W vagyis 0,9-1,1 kW körül alakul, ami inverteres gépeknél csak rövid ideig áll fenn, mivel azok a kívánt hőmérséklet elérése után 400-500 W körüli fogyasztást produkálnak (természetesen ez egy megfelelően méretezett gépre vonatkozik).