Budapest népszerűbb és kevésbé népszerűbb kerületei

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hazánk fővárosa többféle értelemben is az ország központjaként funkcionál.

Amellett, hogy a közigazgatási központokat itt találjuk meg, a népesség mintegy húsz százaléka itt éli mindennapjait. Cikkünk röviden megpróbálja bemutatni, hogy melyek számítanak a legnépszerűbb kerületeknek

Történelmi áttekintés

Budapestnek eredetileg 10 kerülete volt, melyeket a három város egyesítésekor (Buda, Pest és Óbuda) hoztak létre 1873-ban. Három kerület a jobb parton (Buda és Óbuda területén), hét pedig a bal parton (Pesten) helyezkedett el. Ezeket római sorszámokkal jelölték; a kerület jelzései azóta sem változtak. 1930-ban a fővárosról szóló új törvény a városszerkezet és a népesség változásait figyelembe véve négy új kerületet hozott létre, amelyekből kettő Budán, kettő pedig Pesten helyezkedett el.

1950. január 1-jén Budapesttel egyesítettek 7 megyei várost és 16 nagyközséget, amivel a kerületek száma 22-re nőtt. Ugyanekkor a korábbi kerületek határai is jelentősen megváltoztak: a IV. kerület megszűnésével azt a sorszámot Újpest kapta, a többi új kerület pedig XV-től XXII-ig kapták meg a számozást. 1994-ben Budapest egy újabb kerülettel gyarapodott: a XXIII. kerület (Soroksár) a XX. kerületből való kiválással jött létre. Budapest kerületeit alapvetően az óramutató járásával megegyező irányban számozzák, belülről kifelé szélesedő körben. Ez a számozási módszer azonban három hullámban valósult meg, ezért e rendszer már nehezen felismerhető.

A jelenlegi 23 kerület közül 6 Budán, 16 Pesten, 1 pedig Csepel szigetén, a kettő között található.A kerületi önkormányzatok - Magyarország helyi önkormányzatai között egyedülálló módon - jogosultak saját elnevezésük meghatározására. Így a kerületeknek két hivatalos elnevezése is van: egyik az államigazgatási helynév (pl. Budapest főváros III. kerülete), a másik pedig az önkormányzat saját neve (pl. Óbuda-Békásmegyer).

A legkedveltebb kerületek


A vg.hu összeállítása szerint 2014 óta a XIII. került vezeti a népszerűségi listát a leendő vásárlók körében - a potenciális vevők közül minden ötötik ezt a kerületet jelölte meg, mint jövőbeli ingatlanvásárlásának helyszínét. Ezt követi sorendben a VI., VII. és a XIV. kerület - azaz Pest északi részén tömörülnek ezek a területek. Budán a legnépszerűbb ugyanezen összeállítás szerint a XI. kerület. 

A legmagasabb per négyzetméterre eső árakat az I, II., V. és a XII. kerületeken elhelyezkedő ingatlanoknál találhatjuk, bár érdemes megvizsgálni azt a kérdést, hogy a legdrágábbaknak mondott budapesti kerületekben vajon tényleg azok élnek-e, akik a legtöbbet keresik. A KSH által közzétett átlagjövedelem adatok szerint ez valóban igaznak tűnik, két szempont azonban kiemelkedik: míg jövedelem szempontjából az XII. került van az élen, lakásárban a II. került a csúcstartó.

Milyen szempontok alapján dől el egy-egy került népszerűsége? A resourceinfo.hu összeállítása alapján megtudhatjuk, hogy a zöldterület aránya, a frissítő hegyi levegő, az alacsony beépítettség olyan tulajdonságok, amelyek miatt a budai lakások tulajdonosai szeretik megkérni a magasabb árat: és nem hiába, hiszen sokan meg is fizetik azt a vevők közül. Amennyiben a zöldterület arányát vizsgáljuk, azt tapasztalhatjuk, hogy a két legdrágább kerület valóban bővelkedik benne, ám az I. és az V. kerület nem állnak túl jól ebben a mutatóban.

A zöldterület viszonylagosan magas aránya azonban nem feltétlenül számít sokat az árak tekintetében, ha a lakás pl. Csepelen vagy Kőbányán van. Ezekben a kerületekben ugyan elég magas a zöldterületek aránya, ám az árak szempontjából a sereghajtók közt vannak. Valószínűleg nem segítenek ezeken a területeken az egyéb szubjektív tényezők: a mérsékelt tömegközlekedési lehetőségek, illetve a mérhető, az átlagnál magasabb bűnözési mutatók. Azonban, ha az átlagos mértéktől eltérő bűnözési statisztika lenne az egyik legfontosabb szempont a lakásvásárlás tekintetében, akkor a II. kerület sem végzett volna a lista élén, hiszen a "legrosszabb" kategóriába, azaz a magas bűnözési mutatóval rendelkező kerületek közé került, hasonlóan az V. kerülethez.

Szóval akkor melyik kerületben a legjobb élni?


Bárki, aki önszántából él Budapesten belül, a saját környékét jelöli meg legjobbként, és persze rögtön milliónyi érvvel támasztja alá választását. A száraz statisztikai adatokon kívül rengeteg szubjektív szempont is hozzájárulhat a döntéshez: intézményi hálózatok, tömegközlekedés, szórakozási lehetőségek - annyi elmondható, hogy minden kerületnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, amit mindenki összevethet saját preferenciáival. Ami biztos: Budapesten bárki találhat magának megfelelő otthont, lakóhelyet.