Jelentős ingatlanpiaci változások a fővárosban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Drágább lakások és hosszabb eladási idő, ez jellemezte a fővárost az elmúlt időszakban.

Tranzakciós paraméterek 

A 2021-es év első negyedévében Budán és Pesten is a 40 és 60 m2-es ingatlanok bizonyultak a legnépszerűbbnek, még annak ellenére is, hogy az arányuk csökkent a 2020-as év első negyedévéhez képest. Budán pedig jelentősen megnőtt a 60 és 80 m2-es ingatlanok iránti kereslet. 

A négyzetméterárak esetében is jelentős változások figyelhetők meg, ugyanis Budán a tavalyi évben még a 800-900 ezer forintos négyzetméteráron vásároltak a legtöbben ingatlant, addig idén már a 900 ezer forintot is meghaladó árak voltak a leggyakoribbak. 

Pesten azonban továbbra is az 500-600 ezer forintos négyzetméterár a leggyakoribb (az adásvételek 26%-a), emellett azonban a 600-700 ezer forint közötti ingatlanok eladása is megnőtt (adásvételek 21%-a). 

Értékesítési idő

A budai panellakások az egyetlenek, melyek eladási ideje, minimálisan, de csökkent, míg tavaly márciusban átlagosan 3,7 hónap alatt értékesítették ezeket az ingatlanokat, idén már 3,6 hónap alatt. 

Pesten ennél jóval magasabb eladási idővel találkozhatunk, mind a panellakások, mind pedig a használt téglalakások eladási ideje 4,7 hónapig tart. Ez az adat azért is érdekes, mert bár a használt téglalakások eladási ideje már tavaly is valamivel több, mint 4 hónap volt, a panellakásokon ekkor még kevesebb mint 3 hónap alatt túl lehetett adni. 

A legmagasabb eladási idővel azonban a belvárosi használt téglalakások esetében találkozhatunk, itt ugyanis átlagosan 6,6 hónap alatt sikerül értékesíteni egy ingatlant.

Forrás: Duna House Barométer 117. száma