Hogyan hat a koronavírus a fővárosi albérletpiacra?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Míg vidéken az eladó ingatlanok tekintetében történt változás, addig Budapesten a albérletpiac számításait húzta keresztül a koronavírus megjelenése.

A fővárosban a kínálat kezdi túlnőni a keresletet, ez pedig természetes módon a bérleti díjak változásához vezet. Ezen változások hátterében azonban olyan okok állnak, melyek a járvány visszaszorításával rendeződni fognak.

Miért nőtt a kínálat?

Míg az eladó lakások piacán a kínálat is szűkös lett - hiszen csak azok maradnak a piacon, akik számára sürgős az ingatlan eladása -, addig a fővárosi albérlet kínálat igencsak megnőtt. 

Ennek oka az Airbnb-lakások megjelenése az albérletpiacon. Ezek a hotellakások a turistáknak nyújtanak rövid távú szálláshelyet, a koronavírus megjelenése miatt azonban a turizmus lecsökkent, sőt, lényegében megszűnt. 

Így az Airbnb-lakások tulajdonosai kénytelenek voltak áttérni a hosszú távú lakáskiadásra, ha pénzt akarnak látni. Ennek köszönhetően nőtt meg a kínálati piac. 

De miért csökkent a kereslet?

Sokan gondolják, hogy egy olyan élethelyzetben, amikor úgy védhetjük meg az egészségünket a leginkább, ha minél kevesebb emberrel találkozunk, akkor nem érdemes a fővárosban tartózkodni. 

Az albérletek iránti kereslet visszaszorulásának azonban ennél kézzel foghatóbb okai is vannak: Hazamentek a külföldi munkavállalók és az egyetemisták.

A külföldi munkavállalók jelentős része döntött úgy, hogy hazatér, akár a munkahelye elvesztése miatt, akár azért mert egy esetleges otthoni karantént szívesebben töltene a családjával. Ennek következtében egy jelentős csoport kiesett az albérlők köréből. 

A másik csoport az egyetemisták, akik annyira meghatározóak a piacon, hogy nyáron egy egész albérlet-bummot képesek elindítani. 

A felsőoktatási intézményekben már néhány héttel ezelőtt áttértek az online oktatásra, és előre láthatóan ebben a szemeszterben már nem is alakulnak másképp a dolgok, tehát leghamarabb szeptemberben kell a diákoknak ismét személyesen jelen lenniük. 

Mivel lényegében még 5 havi lakbért kell fizetni a szülőknek - ha a nyarat is beleszámoljuk, így sokan mérlegeltek és döntöttek úgy, hogy inkább felmondják a bérleti szerződést, és ha a dolgok rendeződnek, szeptemberre keresnek egy új lakást. 

Ebben az esetben érdemes átgondolni, hogy a kaució elvesztése esetén - határozott idejű szerződés idő előtti felmondása - is ez a döntés éri-e meg legjobban. 

Hogyan hat ez az árakra?

Alapvető piaci szabály, hogy a kereslet és a kínálat hatással van az árakra, ez pedig a jelenlegi helyzetben is beigazolódott. 

Budapesten az albérlet árak stagnálni kezdtek, a belvárosi kerületekben pedig már árcsökkenés is megfigyelhető. A többi kerületben egyelőre nem valószínű csökkenés, hiszen az említett csoportok leginkább a belső kerületeket érintették. 

A járvány gyors lefolyása esetén az említett csoportok helyzete normalizálódni fog, így a magasabb árak is visszatérhetnek. A csökkenés eredményezhet egy egészségesebb piacot, de drasztikus árzuhanást valószínűleg nem.