Lakásvásárlás kezdőknek: a rejtett költségek

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Megtaláltuk a tökéletes ingatlant, minden a lehető legtökéletesebben alakul. Csupán a további felmerülő költségek okoznak kellemetlenséget.

Készüljünk fel a legváratlanabbra

Ahogy már azt a kezdők is tudhatják, a lakásvásárlási költségek nem állnak meg az illetékek és a lakás árának befizetésénél. Az előbbi költségekkel lehet előre kalkulálni, nem okoznak meglepetést.

Nagy valószínűséggel a korábbi tulajdonosok okozzák a legnagyobb pluszköltséget. Ilyen lehet az ottfelejtett bútorok és/vagy tárgyak elszállíttatása, a megvásárlás előtt nem észrevett, de látható hibák javítása, ami után nem vehető igénybe a kellékszavatosság.

Lakás megtekintésekor érdemes építőipari szakember segítségét kérni

Úgy előzhetőek meg ezek a problémák, ha még a vásárlás előtt szakértő segítségét kérjük. Nem a legolcsóbb megoldás, de jobb, ha a hibák már az ingatlan megvásárlása előtt kiderülnek.

A látogatások alkalmával persze a vevőknek sem árt szemfülesnek lenni. A lakás összes el nem mozdítható tartozékát is ki kell próbálnia és meg kell vizsgálnia, ha nem akar csalódott lenni már az adásvételi szerződés aláírása után.

A komfortérzet

Ahány ház, annyi szokás – mindenkinek más az igénye, ha lakásról van szó.

Vegyünk például egy lakásvásárlót, aki rajong a számítástechnika iránt, lakása minden konnektorából kütyü lóg ki. Egy idő után kevésnek fogja tartani a lakásban rendelkezésre álló áramforrások mennyiségét, és nem lesz elég hosszabbító sem, ami bírná a terhelést. Ebben az esetben szükség lesz egy szerelőre, és persze a lakás felforgatására.

Saját igényeket kielégítő lakást érdemes választani, hiszen így később időt és pénzt is megspórolhatunk

Próbáljunk tehát megfelelő lakást választani jelenlegi és később felmerülő igényeinket is figyelembe véve, hiszen úgy rengeteg költségtől és idegességtől mentjük meg magunkat.

Gondolkozzunk hosszú távon

Még a látszólag tökéletes ingatlannál sem biztos, hogy nem találunk olyan hibát, amiért később nagy összegeket kell fizetnünk.

Talán jutányosabb áron sikerült hozzáférnünk egy jó környéken elhelyezkedő, azonban kissé öregecske házhoz, viszont nem számolunk – az esetleges javítási, felújítási költségeken kívül – a magasabb biztosítási összeggel és szigetelés minőségéből adódó fűtésköltség-többlettel.

Hosszabb távon jövedelmezőbb a drágább, ámde energiatakarékosabb ingatlan megvétele

Persze minden ingatlan folyamatos pénzkiadással jár, de egy kis fejszámolás után rájöhetünk, hogy ha kicsivel több pénzt áldoztunk volna egy jobb állapotúra, a rezsivel és az egyéb költségekkel együtt rövid idő után megspórolhattunk volna a vételár-különbséget.

Forrás