Lakáshitel igénylése egyszerűen

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egy hitelbe belevágni nem könnyű döntés, ráadásul még a tennivaló is sok vele.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a hitel igényléséhez?

A hitelt igénylőnek felnőtt korúnak kell lennie, rendszeres fizetéssel és bejelentett munkahellyel szükséges rendelkeznie. A magyarországi lakcím, valamint személyazonosságunk igazolására alkalmas személyi okmányainkat kötelező bemutatni.

A hitel felvételéhez szükséges bemutatni szinte az összes személyes okmányt, ne felejtsük hitelintézés előtt elrakni őket

Ezen kívül még a bank munkahelyünk helyzetét is alaposan megvizsgálja, az állandó jövedelem biztosítása végett; amennyiben a bírálók kétségesnek tartják a fizetés biztosítását a munkahely részéről (mivel pl. adósságba keveredett, tartozása van), sajnos esélyes, hogy a bank kedvezőtlenebb feltételekkel vagy esetleg nem is adja meg a hitelt.

Továbbá igazolnunk kell azt is, hogy állandó havi jövedelem érkezik bankszámlánkra, tehát meg kell mutatnunk az utolsó három havi bankszámla-kivonatot.

Amennyiben a megelőző évben rendelkeztünk adónkról, kötelesek vagyunk csatolni az legutóbbi adóbevallásunkat is.

A bank a megadott adatokat megvizsgálva szabja meg a hitel részleteit

Hogyan történik a hitelbírálat?

A hitelbírálatot a leendő adós személyéhez fűződő adatok vizsgálatával, valamint a megvásárolandó ingatlan felmérésével (értékbecslés) kezdi a hitelező bank.

A hitelfelvételi procedúra elindításához szükséges továbbá aktuális tulajdonlap, valamint egy térképmásolat, amelyekről általában a bank gondoskodik.

Az ingatlan értékbecslése során felmérik az ingatlan állapotát, elhelyezkedését. Az összegyűjtött adatokra a hitel meghatározása miatt van szükség.

A megvásárolandó ház tulajdonságai nagyban befolyásolják a hitel részleteit

Miután megtörtént az értékbecslés, a hitelszerződés megkötése előtt a bank szigorúan ellenőrzi a leendő adós helyzetét, ami alapján döntenek később arról, hogy engedélyezik-e a hitel folyósítását. Érdemes minél jobb eredményt „elérnünk”, hiszen minél jobb adósnak talál a bank, annál kedvezőbb hitelt folyósít. A korábban leírt feltételeken felül még a bank által megszabott egyéb tulajdonságoknak is meg kell felelni (ha vannak).

Azonban ügyeljünk, azonnali visszautasítás járhat akkor, ha:

  • BAR listán szerepelünk (vagy a kezesünk, adóstársunk)
  • nincs állandó, bejelentett jövedelmünk (vagy még próbaidőnket töltjük a munkahelyen)
  • nincs állandó magyarországi lakcímünk

Ha korábbi adósságunkat még nem rendeztük (BAR listán szerepelünk), nem vehetünk fel újabb hitelt

Nem biztos, hogy megkapjuk a hitelt, ha:

  • passzív BAR listán szerepelünk (vagy a kezesünk, adóstársunk szerepel)
  • nem határozatlan idejű a munkaviszonyunk
  • kézbe kapjuk a jövedelmünket (nem a bankba utaltatjuk jövedelmünket)
  • rövidebb munkaviszonnyal rendelkezünk (pl. munkanélküliség)
  • a munkáltató bizonytalan helyzetben van (tartozással rendelkezik, perben áll stb.)
  • néhány hitel esetében hátrány a minimálbér is, a futamidő hosszúságától és a hitel összegétől függően

Önerő, jelzáloghitel, adóstárs-kezes kérdése

A legtöbb banknál a megvásárolandó lakás árának minimum 20 százalékával szükséges rendelkeznie az adósnak, azaz a felvett hitel a lakás árának maximum 80%-át képezheti.

Hitel felvétele előtt becsüljük meg, mennyi önerőt vagyunk képesek produkálni, osszunk-szorozzunk a százalékokkal, és ahhoz viszonyítva válasszuk ki új otthonunkat. Vegyük figyelembe a házvásárlással járó összes költséget is (illeték, szerződéskötési költségek, nyilvántartásban szereplő adatok átíratása, bútorvásárlás stb.), hiszen ezek is jelentős összegeket emésztenek fel.

Érdemes minél nagyobb megtakarítással rendelkezni lakáshitel felvételekor

Jelzáloghitel esetében egy másik lakás jelenti az önerőt. Ebben az esetben is meg kell felelni a fent leírt követelményeknek, azonban nem szükséges a minimum 20%-os önerőt biztosítani. Amennyiben nem fizetjük a havi törlesztőrészletet, a bank elárverezheti a jelzálogjoggal terhelt lakás(oka)t a be nem folyt összeg behajtása érdekében.

Ha rendelkezünk adóstárssal, feltehetőleg nagyobb összegű hitel vehető fel, hiszen a bank az együttes jövedelmet veszi figyelembe igényléskor. Az adóstársnak a korábban leírt követelményeknek – az adóssal egyetemben – meg kell felelnie, a törlesztőrészlet befizetéséről szükséges gondoskodnia, ha az adós éppen nem tudja befizetni az összeget.

Kezes bevonására abban az esetben lehet szükség, ha a leendő adós nem rendelkezik elegendő fizetéssel, megtakarítással az összeg felvételéhez. A törlesztőrészlet befizetésének elmaradásakor az adós helyett a kezest veszi elő a bank, továbbiakban a hitel befizetéséért ő a felelős.