Ebédelne a WC-ülőkéről? Pedig jobban járna, mint a konyhával

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akár hiszi, akár nem, a konyhában több a baktérium, mint a WC-ben. Mire figyeljünk és mit tehetünk a fertőzéses betegségek megelőzése érdekében?

Nem is gondolná, mennyi baktérium rejtőzik a mindennapos konyhai használati tárgyakon és bútorokon. Őszintén szólva,  

baktériumfertőzöttség alapján egészségesebb lenne a WC-ben étkezni, mint a konyhában.

Hol vannak a kritikus mértékben fertőzött területek, és mit lehet tenni a fertőzés megelőzése érdekében? Mutatjuk.

MOSOGATÓKAGYLÓ
A mosogatókagyló és a lefolyó a baktériumok melegágya, hiszen itt aztán előfordul minden: nyershús leve, zöldségmaradványok, ételmaradékok a mosatlan késekről, tányérokról, serpenyőkről és még sorolhatnánk.

A mosogatókagyló a baktériumok melegágya

Csak úgy tudjuk megakadályozni a baktériumok elszaporodását, ha minden egyes használat után forró, szappanos vízzel és szivaccsal jó alaposan lemossuk a mosogatót. Hetente egyszer egy antibakteriális mélytisztítás sem árt.

MOSOGATÓSZIVACS
Erősen vitatott, hogy a mosogatószivacsból el lehet-e bármilyen vegyszeres módszerrel távolítani a baktériumokat. Azt mondják, a tisztítószeres átmosással nem hogy javulna, csak még rosszabb lenne a helyzet.

A mosogatószivacsot ajánlatos gyakran cserélni

Átmeneti megoldás lehet a baktériumok elpusztítására, ha egy percre betesszük a legmagasabb teljesítményfokozatra állított mikróba. Az a biztos, ha sűrűn - hetente - lecseréljük a szivacsot.

KONYHARUHA
A konyharuha is mágnesként vonzza a baktériumokat, egyben kiváló táptalajt biztosít a szaporodásukhoz. Minden egyes kéztörléssel növeljük a fertőzöttségét, amit aztán mosogatás utáni törölgetéssel szét is osztunk az éppen tisztára mosott edényeken.

A konyharuhát is érdemes gyakran cserélnünk

A konyharuhát csak sűrűn cserélve - minimum hetente, de akár heti kétszer is, ha sűrűn használjuk - és forró, fehérítős vízben kimosva tudjuk baktériummentesen tartani.

FOGANTYÚ
Óhatatlan, hogy piszkos kézzel ne nyúljunk a fogantyúkhoz, így aztán azok is mind fertőzöttté válnak. Sokat segít azonban, ha desztillált fehérecet és denaturált szesz elegyével rendszeresen áttöröljük őket.

A kilincsekhez, fogantyúkhoz mindenki hozzáér; így tisztítása kifejezetten fontos

FŰSZERTARTÓK
Só, bors, őröltpaprika, fűszermalom, mind-mind potenciális baktérium-gyűjtőhely, amelyeket a család összes tagja használ, így rajtuk keresztül könnyen és gyorsan lefertőződhet mindenki.

A fűszertartók megtisztítása a többségnek nem tartozik a mindennapos teendők közé

Vallják be, mikor törölték át ezeket utoljára?

HŰTŐAJTÓ
Nem csak a főzés, hanem minden egyes étkezés alkalmával számtalanszor kinyitjuk a hűtőt. Ezzel a lendülettel, már le is fertőztük az ajtaját, meg családunk apraját és nagyját.

Érdemes a hűtő kilincsét naponta egyszer áttörölni

A hűtőt optimális esetben minden étkezés után, de legalábbis naponta kellene antibakteriális tisztítószerrel áttörölni.

VÁGÓDESZKA
A fa vágódeszka az, amire extra figyelmet kell fordítani, és főleg hús darabolása után. A műanyagot elég, ha a mosogatógépre bízzuk, a fához azonban nagyobb odafigyelés szükséges.

A fadeszka tisztítása különös odafigyeléssel jár

Minden használat után jó alaposan mossuk át forró, szappanos vízben, majd fertőtlenítsük desztillált fehérecet, citromlé és só elegyével.

TÁVIRÁNYÍTÓ
Egyre több helyen van már a konyhában TV, így távirányító is. Minden egyes csatornaváltáskor megy az adok-kapok - legalábbis ami a baktériumokat illeti. Tisztán tartása és teljes fertőtlenítése szinte lehetetlen.

A távirányítót mindenki használja, tisztántartása szinte lehetetlen

A konyhai távirányítót ezért célszerű egy kis önzáró, műanyag zacskóban tartani, és azt a tasakot is sűrűn - hetente - cserélni.

Érdemes a fenti jótanácsokat betartani, mert így talán kevésbé fog végigsöpörni a család minden tagján egy-egy behurcolt vírusfertőzés.

Forrás