Családi házzal szemben győz a panel?

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nagy a különbség az egyes kerületek négyzetméterárai között. Van ahol egy panellakás drágább, mint egy családi ház. Az újépítésűekkel sem lesz ez másként?

A szakértők szerint, ahhoz hogy az ingatlanállomány hazánkban megújuljon 40 000 lakás építésére lenne szükség évente. Ezt a számot nem közelíti meg, de a budapesti beruházások megindulásával 50%-kal több lakás fog épülni idén a fővárosban, mint tavaly. Az új lakások terjedésével arra lehet majd számítani, hogy a használt lakások árai csökkenni fognak.

Most még azonban vannak olyan fővárosi kerületek, ahol egy panellakás négyzetméterára közel 100 ezer forinttal több, mint egy kerületbeli családi házé.

A panel drágább, mint a családi ház
Észak-Pest területén kelnek el leghamarabb a lakások, azok közül is a panelek. Akár 1 hét, de van hogy pár nap alatt akad rá vevő. A vásárlás szempontjából a kedvelt területek a jól megközelíthető, kiépített infrastruktúrával és némi zöldövezettel rendelkező kerületek.

A drágább, belvárosi lakások négyzetméterára és az olcsóbb lakások között óriási az árkülönbség. Az újépítésű ingatlanok esetében is felfedezhető ez a széles határ.  

300 ezer és 1,5 millió forint között mozog az új lakások négyzetméterára.  

A kínálat élénkülésével és a kedvezőbb hitellehetőségek igénybevételével talán leáldozóban van a túlárazott ingatlanok piaca. A vevők sokkal bátrabban alkudnak és ezzel akár több százezer forintot is megtakaríthatnak a vételárból.