98 másodperc és látják, mi folyik a lakásában

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az okos eszközök biztonságosak és feltörhetetlenek - de csak a gyártók állítása szerint.

Rob Graham cybersecurity szakértő - kis túlzással - az internet sötét világában él. Ha valaki, akkor ő igazán tudhatja, mire számítson és hogyan védekezzen. Azonban még ő is meglepődött, amikor egy biztonságosnak vélt biztonsági kamerát kevesebb mint 2 perc alatt meghackeltek.

Kamera, ami már elérhetetlen az amazonon

Az incidens óta nem rendelhető ez a kamera az Amazonról

Az eset

Ezt megelőzőleg $55-ért lehetett kapni, ami kb. 16.000 forintnak felel meg. Ennyi pénz nem sok egy okoskameráért, ami 720p felbontásban ad élő képet a hálózaton keresztül. Kicsomagoljuk, felcsavarozzuk a terasz sarkára, kábel összedug és már nézzük is a telefonunkon a képet a bejárati ajtónkról. Azt gondolnánk, most már biztonságban vagyunk. De nem, mert egy malware közbeszólt.

A MIRAI vírus kereken 98 másodperc alatt áttörte a kamera biztonsági gátjait és már át is fordította a közvetített képet a "sötét oldalra".

A hacker

Zombivá lett eszközök

A MIRAI zombivá változtatja a megfertőzött eszközöket és hatalmas adatcsomagokat küld rajtuk keresztül. Ezen kívül még internetes támadásokat is indít. Nem csak a személyes adataink vannak veszélyben, de az eszközök is, amiket megfertőz. A dolgaink amik "elkapják" a vírust, irányíthatatlanná válnak.

Az elkövetők

De ki csinál ilyen gonosz vírusokat? Elsőre biztosan egy olyan hackert képzelünk el, akinek nincs más élete csak az, hogy szobája rejtekébe bújva pörögjenek a sötétben az ujjai, miközben az évek során felgyűlt harag és düh vezérlik gonosz tetteit.

Ez valóban jól mutatna egy filmben, de a valóság egészen más. Jelen esetben két 18 éves izraeli fiatalról van szó, akik pár sornyi kóddal meghasaltatták az amerikai web világ egy részét.

Megállt az Amazon, a Spotify és a Twitter is.

Lehetetlen küldetés, házak mozgásban

Az USA vörösen jelzett területei egy napra teljesen megbénultak

Hacker bárkiből lehet, akinek van hozzá kitartása és ideje. Természetesen érteni kell a kódokhoz és érteni kell azt a nyelvet, amin az elektronikus eszközök kommunikálnak. A két 18 éves izraeli fiatalember sem volt atomfizikus, de kellőképpen értették a gépek nyelvét.

Lehetetlen küldetés, házak mozgásban

A hacker anonim marad

Etikus hackerek?

Az, hogy a hackelés jó vagy rossz, mindenki maga ítélje meg, ld. amerikai elnökválasztás körül kirobbant botrányokat, amelyekben nagy szerepük volt az orosz hackereknek - vagy sem. Annyi azonban bizonyos, hogy vannak etikus hackerek is, akik a rendszer tökéletesítésén dolgoznak. A másik véglet az, akik a rendszer bukását akarják.