Különleges épületek: A 9/11 biztos Shanghai World Financial Tower

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Világunk folyamatosan változik, fejlődik. Tartva a lépést a technológiával, minden téren innovációra van szükség. A fejlődés pódiumán egy új jelentkező tűnt fel.

Shanghai-ban járunk, a sűrű utak és zsúfolt utcák metropolisza, a Föld legnépesebb városa. A hatalmas irodaépületek közül kiemelkedik valami új, valami teljesen más. A Shangai Világkereskedelmi Központ (World Financial Tower).

Shanghai World Trade Center

Fények játéka

1997-ben rakták le az alapkövet, az épület 2008-ban lett átadva. Sokáig tartott megépíteni a hatalmas beton bestiát. Valójában a Világgazdasági válság közbeszólt az építkezés során, így 3 évig szüneteltek a munkálatok. 2003-ban folytatódott az építkezés.

Shanghai World Trade Center építkezés

Először a belső vasbeton váz, majd a külső pillérek készültek el.

A torony építése 6 évet vett igénybe. Így készült el a világ 8. legmagasabb épülete, a maga 492 méteres magasságával. 101 emeletre tervezték, ebből 3 a föld alá lett süllyesztve. Designját és kialakítását tekintve strapabírónak számít.

Shanghai WFT

Égből látszó üvegpalota

Az üvegborítás ne tévesszen meg senkit, az épülett lerombolhatatlan. A tervezői, tanulva az Amerikát ért 2001. szeptermber 11-i terrortámadásból, repülőbiztosra építtették. Tartószerkezetéből adódóan, elvezeti egy becsapódó repülő erejét, így az épület nem tud összedőlni. Üvegborítása több mint 10.000 db üvegpanelből áll, melyek egyenként 600 kg súlyúak.

Biztos építés

Shanghai magasságához méltó torony

Használható területe 381,600 m2. Ilyen hatalmas területtel tud helyet adni a rengeteg világcégnek, banknak, étteremnek és a benne működő hotelnak. Az első 7 emeleten működnek az éttermek és boltok. A 7-től 77-ig emeletig irodákat találunk benne, amiket nagy cégek bérelnek, mint a Shanghai Bank, Commerzbank de a Google Shanghai irodája is itt, a 60. emeleten található.

Shanghai World Financial Tower

101 emeleten, 381 600 négyzetméter

A Shanghai Világgazdasági Központot 2008 augusztus 27-én adták át és a toronnyal egyidejüleg nyitott meg a 79 és a 93 emelet között lévő Park Hyatt Shanghai Hotel.

Étterem az égben

Étterem az égben

A kalandvágyóbb természetűeknek, tökéletes bátorságpróba, a 101. emeleten végigsétálni. Ez a szint üvegből készült, végig. Lenézve egész Shanghai elénk tárul.

Üvegfolyosó

További képek:

Éjszaka a 101-iken

Éjszaka a 101-iken

A hatalmas sörnyitó

A panoráma lentről is kielégítő

Felhő karcoló

Felhő "karcoló"

Keresztbe metszett Shanghai Financial Tower kép

Éjszaka is lélegzetelállító

A felhők fölött 30 méterrel

A felhők felett 30 méterrel

Amennyiben tetszett cikkünk, tekintse meg a következőt: