Klíma családi házban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mielőtt klimatizálni kezdenénk, mint minden jó beruházás vagy építkezés előtt, a legfontosabb az alapos tervezés.

Ez a garancia arra, hogy az utólagos kellemetlen bosszúságokat és felesleges pénzköltést a lehető legkisebbre csökkentsük, és inkább a kellemes, valamint takarékos élmények kerüljenek előtérbe.

A lakossági felhasználásra szánt klímákat nagyon széles választékban kínálják a gyártók. 

A legkisebb és legolcsóbb típusoktól kezdve egészen az intelligens, szinte felügyeletet sem igénylő megoldásokig válogathatunk kedvünkre.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a klíma telepítése mindig szakértelmet igényel. A klímavásárlás előtt / után ne felejtsük el szakember segítségét kérni, attól függetlenül, hogy családi házba vagy lakásba kerül beszerelésre a készülék.
 

A klíma telepítés szakértelmet igényel


Mielőtt a házat klimatizálni szeretnénk, fontos, hogy a tulajdonos, az ingatlan használója tisztában legyen azzal, hogy mit is vár el pontosan az új berendezéstől.

Mennyi és mekkora helyiségeket szeretnék klimatizálni?

A klímaberendezések egyik lényeges tulajdonsága a teljesítmény, amely általában adott, illetve bizonyos modellek esetében egy tartományon belül változtatható. Ez határozza meg, hogy milyen feltételek között és mekkora helyiséget képes lehűteni vagy éppen felfűteni.

Éppen ezért az első lépés minden esetben, hogy pontosan meghatározzuk, melyik helyiséget szeretnénk klimatizálni, és annak a helyiségnek milyen a hőterhelése. Különbséget jelenthet ezen esetekben az északi vagy déli tájolású ablakok vagy a helyiségben használt hőtermelő eszközök (pl. számítógépek, konzolok) stb.

 

Lever Homes Living Rooms


Csak hűtő, vagy esetleg hűtő és fűtő klíma legyen?

Az emberek a klíma szó hallatán általában a hűtésre gondolnak, de a legtöbb klímaberendezés képes fűteni is. Vannak olyanok, amelyek csak névlegesen, de léteznek olyanok is, amelyekkel akár az egész hagyományos fűtési rendszert kiválthatjuk. A kérdésre a válasz tehát nagyon nem mindegy: fűtsön-e a klíma, és ha igen, csak rásegítésként vagy elsődleges fűtő eszközként?

Szükséges-e, hogy az egyes helyiségek külön-külön szabályozhatók legyenek?

Egy ház klimatizálásakor jogosan vetődik fel ez a kérdés is. Az egyedi szabályozás mellett az is szól, hogy ha bizonyos helyiségeket nem használunk rendszeresen, netán az egyes helyiségekben feltétlenül eltérő hőmérsékletre van szükség - ilyen lehet pl. a (kis)gyermek szobája.

A központi szabályozás mellett akkor érdemes dönteni, ha nagyok, és főleg egybe nyitottak a légterek, mint pl. irodák esetében.

Hova fogom tenni?

A klíma elhelyezése általában nem kis munka, ami ráadásul előzetesen gondos tervezést is igényel. Érdemes klimatizálni úgy, hogy előre gondolkodunk, esetleg kipróbáljuk (akár egy ventilátorral), hova szerelhető a beltéri egység anélkül, hogy közvetlenül a helyiségben tartózkodókra fújná a hideg vagy meleg levegőt.

 

T-Arbors and Trellis


A kültéri egység elhelyezése is körültekintést igényel: lehetőleg naptól, esőtől védett helyen legyen, de hangjával, kinézetével ne zavarja a tulajdonost, illetve a szomszédokat.

Ne az alapján döntsünk, hogy melyik megoldás jár a legkevesebb munkával: ez ugyan rövidtávon előnyös lehet, de hosszútávon, később, már megoldhatatlan problémát is jelenthet egy-egy nem kellő körültekintéssel felszerelt klíma-elem, és az élettani hatása is káros lehet.