Dubai a legnagyobb befektetési kánaán a közép-keleti régióban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Cluttons ingatlan-tanácsadó cég információi alapján Dubai, Abu Dhabi és Sharjah váltak a térség legnagyobb befektetési paradicsomaivá.

A Perzsa-öböl Menti Együttműködési Tanács Legtehetősebbjei (GCC High Net Worth Individuals/GCC HNWI) körében. Az általuk leginkább előnyben részesített terület pedig Dubai.

A Cluttons 2016-os “közép-keleti magán főváros” elnevezésű -a YouGov-val közösen végzett- felmérése nyomán arra a megállapításra jutott, hogy a GCC HNWI tagjainak 63 %-a szeretne az általuk előnyösnek megítélt ingatlanos helyszínekbe fektetni. 27% választaná Dubait, 21% Abu Dhabi területén költekezne és 8% ruházna be Sharjah ingatlanjaiba.

Steven Morgan, a Cluttons senior partnere a következőt mondta a World Property Journalnek adott interjújában: “A Perzsa-öböl államainak egészére érvényes, hogy az olajár-csökkenés miatt a költségvetések biztosan nyomás alá kerülnek, valamint kialakulnak olyan gazdasági módosítások, mint pl. az energiatámogatások megszűnése és az ÁFA bevezetése. Azt várják ezektől az intézkedésektől, hogy nyomást gyakoroljanak a pénzügyekre, ugyanakkor a GCC HNWI befektetési igénye nem csökkent, főként az Egyesült Arab Emirátusok területén nem, hiszen sokak szemében egy ‘Beruházási mennyország’ szerepkörét látja el.”

A Dubai Földügyi Minisztérium adatai alapján kijelenthető, hogy a GCC állampolgárai voltak a legnagyobb befektetők a dubai ingatlanpiacon. 3300 milliárd forintnak megfelelő Egyesült Arab Emírségek dirhamot (44 milliárd) “tapsoltak el” a 2015-ös naptári évben. Ez az erős költekezés jól mutatja, hogy Dubai keresettsége folyamatosan növekszik, ezáltal az emirátusok legtöbbet emlegetett befektetési célpontja. Ehhez még hozzátehető a Cluttons legutóbbi felmérése, miszerint a befektetési tevékenység nem csökkent a 2016-os évben sem.

Faisal Durrani, a Cluttons kutatási igazgatója a következőket látja: “A befektetési lehetőségek tárháza elég széleskörú Dubaiban, hiszen lehetőség nyílik akár alsóbb kategóriás befektetésekre is. Ilyen a leginkább kedvelt befektetési forma, a magas hozamú lakóegységek, úgy mint az International City és a Discovery Gardens épületei. Vannak kifinomultabb befektetési célpontok is, mint például az irodapiac, ahol a hozam 6,5%-9%-ig alakulhat. A legjobban fejlődő ágazat a munkásszállóké, ugyanis ez válik a legnépszerűbb választássá. Ebben az ágazatban gyakran elérhető a 12%-20% közötti hozam.”

A Cluttons felmérését kielemezve megállapítható, hogy a válaszadók nagy többsége nem igazán biztos benne, hogy mely ágazatot célozná meg lakossági befektetés esetén.

Ugyanakkor azok körében akik tudják, hogy mely területet választják lakossági befektetéshez és meg is nevezték, a legtöbbször előforduló helyszínek  a The Springs, valamint a  Bur Dubai. Őket követi Deira, Jumeirah Islands és Jumeirah Village. Az üzleti befektetések esetében pedig Deira és Downtown Dubai a legfelkapottabbak. A megosztott második helyen pedig Bur Dubai és Business Bay találhatóak.

Durrani ezzel a témakörrel kapcsolatban is kifejtette véleményét, mely szerint: “Ha Abu Dhabi és Dubai ingatlanárait összehasonlítjuk, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy az alacsonyabb árfekvés csábítóbb lehet a fővárosban történő befektetéshez. Bizonyos típusú ingatlanok esetében az abu dhabi árak jóval alacsonyabbak a dubaihoz képest, ez pedig lökést adhat a dubai piacról kiesettek számára, hogy hasonló értékkel bíró befektetéseket vihessenek végbe.

Vegyünk egy példát: Az abu dhabi Saadiyat Island területén lévő tengerre néző ingatlan átlagos ára hozzávetőlegesen 610 USD (166e Ft) négyzetméterenként, a dubai Palm Jumeirah-n található hasonló mutatókkal rendelkező ingatlan esetében ez az összeg jóval magasabb, nagyjából 780 (213e Ft) USD körül mozog.

A Clutton listáján Sharjah által elért előkelő helyezés az emirátus első mesterséges közösségének megjelenéséhez köthető, amelyet egyaránt jól fogadott a helyi és külsős befektetési társadalom.

Morgan erről úgy vélekedett, hogy: “A lakóparkokban történő életvitelre mutatkozó hajlam növekedését biztosította az a rendszer, hogy fenntartották Zahia és Tilal City érdekességét. Tilal City esetében több, mint 1800 földbirtokot tettek elérhetővé szabad felhasználásra, ezáltal megnövelve a területre koncentráló befektetők éhségét.”

A térség más részeit megfigyelve a felmérés arra jutott, hogy az omani és bahreini befektetők egyaránt 63%-a az általuk előnyösnek megítélt területen szórna pénzt 2016-ban, ugyanakkor a maradék GCC országok (Kuwait, Qatar és Saudi Arabia) esetében az év hátralévő részére 65% fektetne be az általuk előnyben részesített területeken.