Szórakozás, kikapcsolódás, pihenés a fővárosban

Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Budapestről többször, több helyen leírták már, hogy az ország mindenféle értelemben vett központjának számít!

Nem csoda, hogy kikapcsolódás és szabadidő szempontjából is komoly programokat ajánl fővárosunk azoknak is, akik ott élnek, ill. azoknak, akik más városból, esetleg külföldről látogatnak oda. 

Városnézés, nevezetességek

Rengeteg különböző szolgáltatás létezik arra, hogy Budapestet bemutassák az oda látogatóknak. Az egyik ilyen négy órás túra során a Lánchídtól elindulva a Margit hídon mehetünk át Budára, majd a Duna-part és a Fő utca nevezetességei mellett elhaladva megérkezünk a Várba. Itt egy séta keretében elhaladunk a Várnegyed legfontosabb látnivalói, többek között a Mátyás-templom és a Halászbástya előtt. Ezt követi a páratlan szépségű kilátás megtekintése a Gellért-hegyről; az út ezt követően az Erzsébet hídon át Pestre vezet. A Vásárcsarnok, a Magyar Nemzeti Múzeum és a Keleti pályaudvar előtt elhaladva megállhatunk a Városligetben, a Hősök terén. Itt is egy rövid séta, majd tovább indulhatunk a belváros irányába az Andrássy úton, az Állami Operaház előtt elhaladva; ill. a Szent István Bazilika érintésével érjük el a Kossuth teret. A neogótikus Parlament épületének meglátogatását követően a sétánkat a Néprajzi Múzeum előtt zárhatjuk.

Budapest látványosságait egy RiverRide elnevezésű túra keretein belül is megtekinthetjük: a nagyjából nyolcezer forintnyi összegért közel két órán keresztül nézhetjük végig a fővárost egy hajó fedélzetén - először a busz a város útjain közlekedve tárja fel a látnivalókat, majd "hajóvá alakulva" a Dunán folytatja a túrát, így a folyó mentén is megcsodálhatják a látogatók a város szépségeit. 

Ha valaki a szokásos turistaútvonalakon túl nézelődne, nem kell csalódnia: az ImagineBudapest tematikus sétáin belül 15 különböző témában mutatják be a szervezők Budapest azon arcát, amelyet hétköznapi városnéző körutakon nem biztos, hogy az ember megtapasztalna - a templomoktól kezdve a különböző kertek, udvarok bejárásáig mindenki találhat magának kedvére valót. 

Kávéházak, éttermek

1912-ben fővárosunkban még több, mint 300 kávéház és cukrászda működött. Ma közel nincs ennyi, de maradt éppen elég: Budapest még mindig a hangulatos kávéházak városa. A budapesti látnivalók közvetlen közelében számos patinás, régi kávéház működik; ezek közül sok az irodalmi élet központja volt az elmúlt 150 évben, így némelyikük önmagában is nevezetességnek számít.

A hagyományos magyar konyhaművészet az édességek terén is jeleskedik: aki Budapestre látogat, annak kihagyhatatlan program egy Dobos-torta vagy éppen egy somlói galuska jóízű elfogyasztása, természetesen csakis hangulatos, történelmi környezetben. Az Operaházhoz közeli Művész kávéház az előadások előtt és után szinte mindig tele van; a finom süteményeket és kávékat a márványasztaloknál szolgálják fel. A talán legismertebb budapesti kávéház a Vörösmarty téri Gerbeaud, ahol számos magyar házi sütemény-különlegességgel, így például szilvás lepénnyel is várják a betérőket. A legfinomabb sütemények mégis a várnegyedbéli Ruszwurm cukrászdában kóstolhatók meg, ahol 1827 óta folyamatosan szolgálják ki a magyaros édességekre kíváncsi látogatókat.

Budapest híres kiváló éttermeiről, a magyar konyha pedig Európa egyik leggazdagabb és legjobb konyhái közé tartozik. A hagyományos magyar éttermek az ízletes étkek mellé cigányzenével is kedveskednek vendégeiknek, akik a magyaros élőzenét közvetlenül az asztal mellett, étkezés közben élvezhetik, ha akarják. A magyar konyhát általában a gulyáslevessel és a paprikától vöröslő csípős ételekkel azonosítják, holott ez ugyanúgy nem igaz, min ahogyan az olasz konyha sem csak tésztát, az indiai konyha pedig nem csak csípős ételeket ismer. A vegetáriánus konyha valóban nem a magyar konyha kifejezett erőssége, de van néhány jellegzetes magyar vegetáriánus fogás, például a rántott sajt és a rántott gomba. Manapság a világ szinte mindegyik konyhaművészete képviselteti magát Budapesten: sok az olasz, francia és kínai étterem, de még mongol éttermet is találunk. 

Éjszakai élet

A hangulatos jazzbárok, szabadtéri zenés szórakozóhelyek és az elegáns diszkók között mindenki megtalálja kedvenc szórakozóhelyét Budapest nyüzsgő éjszakai életében. A budapestiek nagyon szeretnek szórakozni járni, hétvégenként és akár hétköznap is. Budapesten néhány kivételtől eltekintve különösebben semmi sem korlátozza a zenés-bulizós helyek nyitva tartását, így a legtöbb klub, söröző, sztriptízbár és diszkó későig, vagy akár másnap reggelig is nyitva tart. Rengeteg legény- és leánybúcsút szerveznek Magyarországon, a kiváló éjszakai élet és a szolid árak (főleg ha dollárból, illetve euróból váltódik át a fizetésünk) sok bulizni vágyót vonzanak Budapestre. Az éjszakai élet egy ilyen színfoltja a pénteken és szombaton üzemelő party-hajó, amely "garantált" másfél órás ráhangolódást ígér az adott éjszakára - kb. négyezer forint befizetésével egy elő-bulira nyerünk belépést az A38-as hajó fedélzetén.

Egyéb

Budapest új belvárosának tartják néhányan a Gozsdu udvart (feltehetőleg elsősorban az ottani bérlők szeretnék annak tartani), amely nagyon sokáig egy ún. szellemtanya volt - főleg külföldi befektetők vásároltak az említett területen lakást, ahová aztán sem ők, sem pedig más nem költözött be. 2012-2013 tájékán (néhány évvel a 2008-as válság után, hiszen az előbbiek nagyrészt annak voltak köszönhetőek) azonban megjelent egy-egy étterem, amelyet más létesítmények is követtek, így nem egy alkalommal innen indul a budapesti éjszakai élet - van itt borkóstolásra alkalmas vendéglő, ázsiai ételeket áruló étterem, de még söröző is.